Carl Kempes samling skingrad

Sjutton föremål ur Carl Kempes världsberömda samling såldes på auktion i Hongkong den 11 april, uppger Borås Tidning. En gyllene skål gick för 90 miljoner kronor och totalt såldes de sjutton föremålen för 135 miljoner kronor.
Industrimannen Carl Kempe var en stor samlare av kinesisk konst och vid hans död 1967 omfattade hans samling 999 föremål, varav de av guld och silver var speciellt förnämliga.
Enligt Carl Kempes testamente fick den under inga omständigheter säljas utomlands. Den skulle bevaras i sin helhet och säljas till ett svenskt museum.
Ulricehamnsföretaget Weland Stål köpte 1997 samlingen av Kempes döttrar för ca 40 miljoner och den kom sedan att ställas ut på Ulricehamns Konst- och Östasiatiska museum.
Köparen ville inte acceptera att den aldrig fick säljas utomlands. Villkoret blev att den inte fick säljas på tio år. Nu har tio år gått och en av Kempes döttrar säger: ”Jag är fullständigt rasande. Om jag vetat att de där människorna tänkte sälja samlingen till utlandet hade jag skänkt den till ett riktigt museum.”
Weland Ståls vd låter hälsa henne: ”Man mår bättre om man är glad”.
Själv skrattar han förmodligen hela vägen till banken.

One Response to Carl Kempes samling skingrad

Malmö kulturhistoriska förening