Frågesport 2010

1. I år är det sextio år sedan Sverige och Kina upprättade diplomatiska förbindelser. Vilket datum inträffade detta?
1 maj ( )  9 maj  ( )  11 maj  ( )

2. Sextioårsjubileet var en av anledningarna till att en av Kinas högsta ledare besökte Sverige i mars. Vem var han?
Wen Jiabao ( )  Li Keqiang  ( )  Xi Jinping  ( )

3. I augusti öppnades en stor utställning med föremål från Qin- och Handynastin på Östasiatiska museet i Stockholm. Vem var detta museums förste chef?
Johan Gunnar Andersson  ( )  Bernhard Karlgren  ( )  Bo Gyllensvärd  ( )

4. Världsutställningen Expo 2010 i Shanghai 1 maj–31 oktober hade ett stort antal besökare. Ungefär hur många beräknats ha sett utställningen?
51 miljoner  ( )  62 miljoner  ( )  73 miljoner  ( )

5. Den svenska paviljongen på Expo 2010 har sålts till den kinesiska ekostaden Caofeidian. Vid vilken stor stad ligger Caofeidian?
Peking  ( )  Tangshan  ( )  Tianjin  ( )

6. Under året har främst USA p g a underskott i handeln med Kina krävt att den kinesiska valutan skulle revalveras. När Kina övergav den fasta växelkursen 2005 motsvarade 1 US-dollar 8,27 yuan. Vad är den ungefärliga växelkursen nu?
7,26 ( )   6,96 ( )   6,66 ( )

7. I början av året stod det klart att Kina nu blivit världens ledande exportnation (1,2 biljoner US-dollar). Vilket land innehade den positionen tidigare?
USA  ( )  Japan  ( )  Tyskland  ( )

8. En serie självmord vid ett företag i Shenzhen ledde till att de hårda arbetsförhållandena på fabriker i Kina kom att uppmärksammas och att flera strejker inträffade. Vad heter företaget?
Foxconn  ( )   Honda ( )   Toyota  ( )

9. De asiatiska spelen 2010 hölls under november i en kinesisk stad. Vilken?
Kanton  ( )  Hongkong  ( )  Peking  ( )

10. I oktober hölls två stora tennistävlingar, China Open i Peking och Shanghai Rolex Masters, med några av världens främsta spelare, däribland Robin Söderling, som deltagare. Vilken av följande tre personer segrade inte i de två turneringarna?
Novak Djokovic  ( )  Andy Murray  ( )   Roger Federer  ( )

11. I april drabbades Yushu av en kraftig jordbävning som ledde till att bortåt 3 000 person dog. Befolkningen i det drabbade området är i huvudsak tibetaner. I vilken provins ligger Yushu?
Sichuan  ( )   Qinghai  ( )   Gansu  ( )

12. Efter en kollision i september mellan ett japanskt kustbevakningsfartyg och en kinesisk trålare arresterades den kinesiska besättningen och hölls kvar i Japan under en period. Kina kallar ögruppen där incidenten inträffade Diaoyu-öarna eller Diaoyutai-öarna. Vad kallar Japan den?
Senkaku  ( )   Okinawa ( )    Ryukyu ( )

13. Samma månad arresterade Kina vietnamesiska fiskare i Sydkinesiska sjön vid en annan omstridd ögrupp. Vad kallar vi öarna?
Paracel-öarna ( )  Pescadorerna ( ) Spratley-öarna ( )

De rätta svaren på frågorna finner du här.

One Response to Frågesport 2010

Malmö kulturhistoriska förening