Frågesport 2013

1. I januari nådde luftföroreningarna i Peking skrämmande höjder.  EU har som mål att små partiklar PM2,5 i utomhusluften högst ska uppgå till 25 mikrogram per kubikmeter i genomsnitt under ett år, men i Peking uppmättes toppar på helt andra nivåer. Hur högt nådde PM2,5?
253 mikrogram  ( )     573 ( )     993 ( )

2. Slöseriet med mat är ett globalt problem men kom att uppmärksammas speciellt i Kina under året. Förutom Xi Jinpings kritik av överdådiga banketter har även en kampanj kallad ”Ren tallrik” lanserats för att få folk att inte beställa mer mat än de äter upp. Hur mycket värderas den kastade maten under ett år till?
100 miljarder yuan  ( )   200 miljarder (  )   300 miljarder

3. En ny bok, Peking – förändringarnas stad, kom ut under året. Vem skrev den?
Göran Leijonhufvud  (  )    Ola Wong  (  )   Jojje Olsson  (  )

4. Boken handlar bl.a. annat om Pekings gränder och smågator, hutongerna, som försvinner i rask takt. Vilket språk anser man vanligen ordet hutong kommer från?
Mongoliska  (  )    Manchu  (  )   Koreanska  (  )

5. Lagen som kvalificerat sig för VM-slutspelet i fotboll i Brasilien 2014 blev klara under året. Kina misslyckades än en gång med att gå till slutspelet. Vilket av följande asiatiska lag lyckades ta sig dit!
Thailand  (  )    Sydkorea  (  )    Nordkorea  (  )

6. Sven-Göran Ericsson har i år blivit tränare för en kinesisk klubb. I vilken stad finns klubben?
Peking  (  )    Shanghai  (  )   Kanton  (  )

7. I september meddelades att en svensk lanseras på frimärken både i Kina och Sverige. Vem handlar det om?
Alfred Nobel  (  )   Jan-Ove Waldner (  )   Dag Hammarskjöld  (  )

8. Volvo personvagnar har under året fått klartecken för att bygga en andra fabrik i Daqing i nordöstra Kina? Den första invigdes i juni i år. Var ligger den?
Chengdu  (  )    Shenzhen  (  )   Hangzhou  (  )

9. Ett nytt byggprojekt Sky City har annonserats under året. Enligt planerna ska byggnaden bli 828 m hög och därmed högst i världen. I vilken stad är byggnaden tänkt att uppföras?
Shanghai  (  )    Changsha  (  )    Kanton  (  )

10. En frihandelszon öppnades under året i en kinesisk stad. Vilken?
Shenzhen  (  )   Tianjin  (  )   Shanghai  (  )

11. I september dömdes den tidigare så mäktige politikern Bo Xilai till livstids fängelse. I vilken stad var han senast borgmästare?
Dalian  (  )   Tianjin  (  )   Chongqing  (  )

12. Ett foto på fjorton små pandaungar publicerades i världspressen under året. De kom från ett berömt centrum för forskning och uppfödning av pandor. I vilken stad ligger detta centrum?
Chengdu  (  )   Xi’an  (  )   Lanzhou  (  )

13. Under året passerade antalet internetanvändare i Kina en ny milstolpe. Hur många var de då?
400 miljoner  (  )   500 miljoner  (  )   600 miljoner  (  )

14. Den schweiziske konstkännaren och f.d. ambassadören Uli Sigg, skrev i år avtal om att han skall donera en stor del av sin samling av nutida kinesisk konst till M+ Museum i Hongkong när det öppnar 2017. En svensk är verkställande direktör för detta museum. Vad heter han?
Sune Nordgren  (  )   Lars Nittve  (  )   Bo Nilsson

15. Nästan 7 miljoner kinesiska studenter blev färdiga med sina universitets- eller högskolestudier 2013. Många av dem har inte lyckats få kvalificerade jobb och bor tillsammans i enkla bostäder. Vad kallar man ibland dessa studenter?
Miao-miao-folket  (  )   Sänkt-huvud-folket  (  )   Myr-folket  (  )

16. I början av december skickade Kina upp en månlandare som för med en månfarkost.  Månlandaren har namn efter en kinesisk mångudinna. Vad kallas hon?
Chang’e  (  )   Guanyin  (  )   Zhinü

De rätta svaren på frågorna finner du här.

Malmö kulturhistoriska förening