Frågesport 2016

1. I januari framträdde den svenske medborgaren Gui Minhai på kinesisk tv och ”bekände ett brott” som han begått för länge sedan. Var befann han sig när han bortfördes till Kina?
Hongkong ( ) Macao (  )  Thailand (  )

2. En annan svensk fick också framträda på kinesisk tv i år med en ”bekännelse”. Vad heter han?     Peter Dahlin ( )  Martin Dahlin (  )  Johan Dahlin (  )

3. En svensk journalist nekades i somras visum till Kina och kunde därför inte återvända till sitt hem i Peking. Vem?
Jojje Olsson ( ) Torbjörn Pettersson (  )  Hanna Sahlberg (  )

4. Vid presidentvalet i Taiwan i januari vann för första gången en kvinna? Vad heter denna nya president?   Anette Lu ( ) Tsai Ing-wen  (  )  Park Geun-hye (  )

5. I år är det 50 år sedan kulturrevolutionen inleddes. En ny bok om denna händelserika period publicerades i år av en författare som tidigare skrivit om det stora språnget (Mao’s Great Famine, 2010). Vad heter författaren?
Jung Chang ( )  Frank Dikötter  (  )  Michael Schoenhals  (  )

6. I september möttes ledarna för de länder som är med i G20 i en kinesisk stad. Vilken?
Wuhan (  )  Chengdu  (  )  Hangzhou  (  )

7. En mycket berömd sjö finns i denna stad. Vad heter den?
Östra sjön ( )  Västra sjön  (  )  Norra sjön  (  )

8. I april varnade Xi Jinping för de ideologiska faror som religionen för med sig. Hans syn på religionen har lett till att många kors på kyrkor tagits ner i den provins där ”Kinas Jerusalem” ligger. Vad heter provinsen?
Zhejiang ( )  Henan  (  )  Hebei

9. I september uppmärksammade New York Times att även judendomen nu blivit måltavla i kampen mot religionen. Speciellt en stad är sedan Songdynastin förknippad med judendomen i Kina. Vilken?
Harbin ( )  Shanghai  (  )  Kaifeng  (  )

10. I juli deltog Pekings Panchen Lama i en ceremoni i ett av de viktigtaste templen inom den tibetanska buddhismen. Vad heter templet?
Jokhang (  ) Tashilunpo  (  )  Labrang  (  )

11. I maj publicerade Folkets Dagblad två artiklar som tolkades som att Xi Jinping tar kontrollen över ekonomin på bekostnad av premiärministern.
Vad heter premiärministern?        Li Peng (  )  Li Lanqing  (  )  Li Keqiang  (  )

12. Om Donald Trump gör allvar av att dra sig ur frihandelsavtalet TPP öppnar det vägen för Kina att ta ledningen i Östasien med att genomföra ett annat frihandelsavtal. Hur förkortas detta avtal?        RCEP (  )  APEC  (  )  AFTA  (  )

13. I oktober publicerade Världsbanken sin rankning av hur lätt det är att göra affärer i olika länder eller områden. På vilken plats hamnade Kina?
34 ( )  58  (  )  78  (  )

14. För tredje året i rad gjorde Expat Insider en undersökning som visade var utlandsanställda tyckte det var bäst att vara verksamma. Vilket land-område var populärast av dessa?
Hongkong (  )  Taiwan  (  )  Kina  (  )

15. I Global Gender Gap Index 2016 rankades 144 länder-områden efter jämställdhet mellan könen. Var hamnade Kina på denna lista?
75 ( )    99  (  )    111  (  )

16. I april avslutades ett uppmärksammat köp av Hongkongtidningen South China Morning Post. Ny ägare blev Alibaba Group. Vad heter grundaren och ägaren av detta företag?
Jack Ma ( )  Wang Jianlin  (  ) Ma Huateng  (  )

17. En 430 m lång glasbro (300 m upp i luften) öppnades i augusti i ett berömt bergsområde. Vad heter det?
Huang Shan ( )   Emei Shan  (  )  Zhangjia Jie  (  )

18. En speciell dag som firas av singlar (Singles’ Day) har blivit en stor kommersiell succé. Vilket datum firas den?       9/9  (  )    10/10  (  )    11/11 (  )

19. Kina tog många medaljer i de olympiska spelen i Rio de Janeiro. I vilken av följande discipliner var man mest framgångsrik?
Skytte ( )  Bordtennis  (  )  Simhopp  (  )

20. På vilken plats hamnade Kina i nationernas medaljliga (totala antalet medaljer)?
1 (  )   2  (  )   3  (  )

De rätta svaren finner du här.

Malmö kulturhistoriska förening